Chokladkaka für alles!

Jag tänkte dela med mig av ett recept som jag anser är mitt personliga "Bästa recept 2010". Det är en glutenfri chokladkaka som inte använder någon som helst specialingrediens, tex. dyrt och omständligt glutenfritt mjöl. Istället är det ingredienser som är vanligt för en kaka. För någon gång i livet kommer en glutenintolerant person på besök och man vill bjuda på en kaka. Det är hur mysigt som helst med hembakat istället för att köpa såna där frysta kanelbullar. Då kan den här chokladkakan vara en bra idé \o/

Receptet är dock anpassat för en form på 16", finns att köpa i aluminium på mataffärer, men om du dubblar satsen så kan det gå bra med en form på 21"-24". Kakan går att frysa och den kommer med en underbar glasyr som ska smetas på innan servering. Tyvärr har jag ingen bild :<


Glutenfri chokladkaka

Kakan
150 g mörk choklad
1 msk smör
1 1/4 dl socker
3 ägg
1⁄2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Glasyren
50 g choklad (vad du föredrar, men går aldrig fel med en mörk!)
2 msk smör
1 msk mjölk
1 msk honung
1 krm vaniljsocker
Florsocker

Sätt ugnen på 175 grader och smörj formen med smör eller vad du föredrar att smörja med. Smält chokladen med smöret i vattenbad (lägg choklad i en värmetålig skål och sätt den över en kastrull med vatten som du låter koka upp) och rör tills allt har smält. Lägg i socker och salt i chokladen och ta av skålen från kastrullen och rör runt till sockret har löst sig.

Tillsätt ett ägg i taget! Mycket viktigt eftersom det blir väldig slemmigt att röra runt allt på en gång. Skaka i kakaon. Om smeten ser ut att vara glansig och len så är den färdig. Häll smeten i formen och ha den i ugnen i ungefär 25 minuter. Akta så att den inte blir torr! Låt kakan svalna en kvart. Om du ska frysa den så gör du det nu. Om inte så kan du sätta igång med glasyren.

Smält chokladen med smöret som du gjorde innan. Ta bort skålen från kastrullen när allt har smält och häll i mjölk, honung och vaniljsocker. Låt glasyren svalna något innan du brer ut den över kakan. Toppa med florsocker om du vill eller ha på annat trevligt.

Comments

Comment post here:

Name:
Rememeber me?

E-mail: (publiceras ej)

URL/Blog:

Comment:

Trackback
RSS 2.0