Rostat bröd

Det blev ett recept till sist! Och precis som jag sade i förra inlägget så handlar det om rostat bröd. Det är ett väldigt snällt recept som inte är särskilt avancerat. Degen ska inte kalljäsas och det är inte heller surdeg. Endast jäst och ungefär två timmar utav eran tid. Dessutom är det tacksamt att frysa in och bara tina i brödrosten, där det ändå skulle.

 

Jag hittade bara en brödform hemma så jag fick använda en avlång sockerkaksform också. Det gick bra men det syns på bilden att brödet med brödformen såg bättre ut (det vänstra brödet alltså). Brödformen jag använde är köpt på IKEA för de som skulle bli sugna på att baka själva.

 

Kantbitarna avnjöts med massor utav smör, kalkon och mammas krusbärsmarmelad. Nom!

 

Och här har ni receptet :3

 

Rostbröd

Recept ursprungligen från Arla

Ger 2 bröd

5 dl mjölk
½ dl smör-&rapsolja, flytande (eller smält smör själv)
50 g jäst
1 msk honung
3 dl havrekli
1 ½ tsk salt
10 dl vetemjöl


Till pensling:
1 äggvita
2 msk vallmofrön (eller ös på så mycket ni vill ha. Det behöver inte ens vara vallmofrön på dem)


Värm mjölken och smöret i en kastrull tills det är fingervarmt (37 grader). Om ingen termometer finnes så går ett finger bra. Gå på fingerkänslan (höhö!). Smula ner jästen i en bunke, tillsätt lite av mjölken- och smöret och blanda ut jästen med det. När det är blandat så häll i resterande, och de övriga ingredienserna.

Arbeta degen i ungefär 10 minuter. Knåda den alltså i bunken och gör den smidig. Låt sedan jäsa under bakduk i ungefär 30 minuter. Dela degen i två bitar och knåda ut dem till längder. Lägg dem i smorda avlånga formar (som rymmer ungefär 1 ½ liter). Låt jäsa 20 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 200 grader så länge. När de har jäst färdigt så pensla bröden med äggvita och strö över vallmofrön.

Grädda bröden i nedre delen av ugnen 30–35 minuter. Men tänk på att alla ugnar är olika! Så håll koll på brödet. Ovansidan ska vara ljusbrun och nästan mörkbrun Låt svalna på galler under bakduk.

Tips för er som tänker frysa i brödet!

Låt brödet svalna helt, på galler, under bakduk innan ni skär den i skivor och fryser in. Annars kan skivorna gå sönder eftersom de är varma och mjuka när ni skär upp alltihopa samtidigt.

RSS 2.0